Stop!

Dinsdag 25 november 2014. Het moet een uur of 5 geweest zijn want rond die tijd komen de ochtendvogels in het verkeer op dreef: de slaven van de weg zoals vrachtwagenchauffeurs wel eens genoemd worden, de ochtendploegers en de dapperen die voor een verdere verplaatsing zo de ochtendfiles willen omzeilen. Want rond een uur of 6 wordt het meestal even stiller langs de drukke gewestweg. Nadien is het de beurt aan de nachtploegers die na hun shift huiswaarts keren.

Als je ’s nachts niet slaapt, ontdek je na verloop van tijd patronen in wat je hoort. En in wat je denkt. Hoewel de chaos in je hoofd eigenlijk alleen maar erger wordt. Een wekker heb je eigenlijk al lang niet meer nodig, tenzij om vast te stellen dat de nacht zich nog maar eens tergend traag voortsleept. Zo traag dat de tijd wel stil lijkt te staan. Zoals je zelf stilstaat. Kon je je gedachten maar even stoppen.

“Het hart kan de volledige waarheid aan, maar niet de twijfels die ’s nachts aan je komen knagen.” (Molière)

Herkenbaar? Zo knaagden de nachten mijn krachten stilaan weg. Kon ik de tijd maar terugdraaien. Had ik misschien beter dit of dat? Hoe ga ik best liggen om de pijn in mijn nek en op mijn borstkas niet meer te voelen? Waar ben ik mee bezig? Wat heb ik anderen aangedaan? Hoe scheur ik dat boetekleed van me af? Want ik kon er niets aan doen. Of toch wel? Stille tranen, want niemand ziet of hoort me. Denk ik. Ik hoef hen niet met mijn strijd lastig te vallen. Het gaat wel over. Ik los het wel op. Alles gaat toch voorbij met tijd en boterhammen. Wanneer ga je toegeven, kameraad? Mezelf moed inspreken. Nog een traantje doet de emmer overlopen. De wekker wordt aan de kant geschoven. Het is tijd. Tijd om eindelijk toe te geven. Als vrouwlief met kuiltjes als ze lacht wakker wordt, vraag ik haar om een afspraak bij de dokter te maken. Ben je ziek? Nee, maar de zoveelste slapeloze nacht is er te veel aan. De riem moet er eventjes af. Eventjes, denk ik.

(Eerste paragrafen uit het verhaal van mijn persoonlijke dip)

Advertenties

Een gedachte over “Stop!

  1. Zo herkenbaar en zo fijn om te weten dat er mensen zijn die je begrijpen en die weten wat het is om HSP’er te zijn. Vanaf nu vul ik er positief aan toe…HSP positief … klinkt veel mooier. Goed gevonden. Een HSP’er heeft geen filter in zijn hoofd…zij horen, zien en voelen alles anders. Ze nemen alles veel persoonlijker op. We zijn dus ook kwetsbaarder. Het is iets om mee om te gaan maar buiten dat zijn we oh zo warm en liefdevol naar mensen die ons een warm hart toedragen. Mensen die ons begrijpen en ons nemen zoals we zijn en …onze kwaliteiten zien en in de verf zetten. Samen sterk! Als ik ergens mee aan kan werken…zeer graag! Ik ben er trots op dat ik je ken Tommy!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s